Die Terassenmosel

TerrasseTerrass_mosel_2nmosel är den nordöstliga delen av vindistriktet Mosel. Namnet kommer från terrasserna som hänger utmed de branta sluttningarna ner mot floden Mosel. Sluttningarna tillhör de brantaste i världen. Den delen av Mosel, som sträcker sig från Pünderich till Koblenz, anses vara en av de vackraste vindistrikten i världen.

För vinkännaren betyder de branta sluttningarna att solbestrålningen blir extremt stark vilket gynnar vinodlingen. Man talar gärna om ekvatoreffekten och menar därmed att solens strålningsintensitet mångdubblas. I speciellt branta sluttningar motsvarar odlingsförutsättningarna lägen mer än 100 mil sydligare.

Dessa soltemperaturer tillåter en växt- och djurvärld som vid Medelhavet. Det är inte förvånande att kelternas solriter genomfördes på höjderna i Terrassenmosel. Nu har man byggt en stor solkraftsanläggning där.

För enskilda lägen med speciellt stark solbestrålning använder vi i Mosel beteckningen Sonnenuhr. Det finns 6 Sonnenuhrlägen i Mosel, varav ett i Terassenmosel, i Pommern.

Romantiska byar radar upp sig som en pärlkedja utmed Moselstranden. De har alla en historisk prägel. Byggnadsverk och kulturskatter som sträcker två tusen år tillbaka tillhör vardagen i praktiskt taget varje ort. Det här är en trakt som är värd att besöka.