La Moselle – d’Musel – Die Mosel

En flod, tre namn och tre länder. Under sin färd från källan vid Col de Bussang i Sydvogeserna till Rhen vid Koblenz flyter Mosel 55 mil genom Frankrike, Luxemburg och Tyskland.

Den tyska delen delas upp i tre avsnitt: Obermosel – från treländerhörnet Frankrike, Tyskland och Luxemburg – till Trier, Mittelmosel – från Trier till Briedel och Terassenmosel – från Briedel till Koblenz.

En resa utmed Mosel går genom ett pärlband av historiskt betydande städer som Trier och Koblenz, lokala turistcentra som Bernkastel-Kues, Traben-Trarbach och Cochem, gemytliga orter med korsvirkeshus som Ediger-Eller, Beilstein och Alken. Därtill en rad romantiska borgar.

Framför allt är det en kulinarisk upplevelse där givetvis vin spelar en viktig roll och Rieslingdruvan har huvudrollen. Moseldistriktet är världen största sammanhängande odlingsområde för Riesling och också värdens längsta odlingsområde i branta vinberg. Pommern ligger i det branta Terrassen-Mosel mellan Cochem och Koblenz.

När det gäller köket i Mosel tänker man främst på de lokala och regionala förutsättningarna. Vi har ål och gös från Mosel, vilt och lamm från Eifel och Hunsrück samt örter och kryddor från den egna trädgården.

Från vår till höst pågår otaliga vinfestivaler, vingårdsfester och vinprovningar i hela Moseldalen. Ett ypperligt tillfälle att lära känna oss som bor i Mosel under angenäma former. Kontakta mig gärna, så hjälper jag dig tillrätta.